0501 - 42055 info@forshem.se

Välkomna till Sveriges äldsta Gästgivaregård

Gästgivaregårdens historia börjar redan 1280 då Magnus Ladulås i Alsnö stadgar föreskrev att det i varje by skulle finnas en man som kunde ta hand om vägfararna, allt för att råda bot på den s.k. våldgästningen som var en tung börda för alla drabbade, särskilt bönderna. Dessa män blev de första Gästgivarna. 

En av de mer framträdande av gårdarna

Gästgivaregården fick under kommande århundraden många funktioner, som t.ex. poststation, hästbytesplats, tingsplats, handelsbod och som byns samlingspunkt. Forshems Gästgivaregård blev en av de mer framträdande av gårdarna, en knytpunkt och anhalt till Kinnekulle och Västsverige. Historien om Forshems Gästgivaregård går hand i hand med Forshems kyrka. Kyrkan är unik, det är den enda gravkyrkan i Norden, helgad Kristi grav.

Status som gravkyrka fick den under det oroliga 1200-talet då korstågen drog fram i Europa. De kristna pilgrimerna kunde inte säkra nå sitt mål, Den heliga gravens kyrka i Jerusalem. Kyrkan i Forshem byggdes ut med korsarmar, försågs med relik, och blev Nordens motsvarighet till den heliga gravens kyrka i Jerusalem. 

I Jan Guilou´s trilogi om Korsriddaren Arn av Aranäs, kan man läsa att han är den person som låtit bygga kyrkan. Arn finns avbildad på en av kyrkans stenbilder tillsammans med kyrkans byggmästare! Pilgrimmer antog, som goda kristna, vandringen till Forshem. De kallades för Korsbröder dessa pilgrimer, och gör så än i dag.

Den första Gästgivaren 

Gästgifaregården, som den nedtecknades första gången 1627, hette innan Korsgården. Namnet kommer troligen från korsbrödraordern, korsbrödernas gård, Gemensamt för alla pilgrimsmål var att där kunde man också få kost & logi. Tag gärna en promenad till kyrkan (150m) och beundra de romanska stenreliefer som pryder kyrkans väggar och portaler, de representerar faktiskt den största samlingen romansk stenkonst som finns bevarad i Sverige. (undantagen Lunds domkyrka)

Den romanska stilen var den som efterträdde den vikingatida konstarten. Många kända personligheter har här passerat revy på Gästgivaregården, Karl XII (liktåget 1718),

Carl von Linné (Västgötaresan 1746) och August Strindberg, som skrev att han i hallen låg och sov illa på tre pinnstolar i väntan på tåget! Pinnstolarna finns fortfarande kvar i huset.

 

Gästgivaregården räddas

1919 lades verksamheten ner som på så många andra gästgiverier. 1967 räddades gården från rivning, tack vare Forshem-Fullösa Hembygdsförening. Gården genomgick en övergripande renovering och en ny era med gästgivare förde verksamhet och traditioner vidare. 2005 sålde Hembygdsföreningen Gästgivaregården till Stefan Johansson.