Grynkorv
Ca 2,5-3 meter
1 pkt krossade korngryn (450 gr)
3 meter tarm, krokfjälster (fråga i charken i affären)
2,5 kg fet fläskfärs
2 st gula lökar, malda eller finhackade
2 msk krossad kryddpeppar
1 msk socker
1 tsk mald ingefära
Salt och mald vitpeppar
ca 1 liter vatten
- Lägg korngrynen i blöt dagen innan och låt dem svälla över natt.
- Häll av och spola rent grynen.
- Spola genom tarmarna (fjälstren) och skölj dem i kallt vatten.
- Blanda ihop färs, korngryn, lök och kryddor.
- Späd med vatten, kan gå åt ca 1 liter.
- Färsen skall vara lös, ungefär som risgrynsgröt.
- Smaka av genom ett stek- eller kokprov.
- Använd en hushållsmaskin med korvstoppningskvarn med korvrör att trä upp korven på.
- Trä på hela fjälstret på korvröret, ett och ett.
- Kör färsen genom kvarnen ut i fjälstret, stoppa inte för hårt.
- 40 cm långa korvar är lagom, skär av och knyt ihop ändarna.
- Blir det luftblåsor så sticker man hål på dem.
Kokspad till grynkorv
1 grynkorv
3 liter vatten
2 msk salt
4 st lagerblad
10 kryddpepparkorn
½ gul lök i klyftor
Sjud korven i ca 25 minuter, stick hål på ev luftblåsor.
Till servering; Kokt potatis och senapssås